Zimowe ciasto

Są takie ciasta, które zawsze i wszystkim smakują i mają opinię, że są jak tort, co oczywiście bardzo cieszy. Jest to lekkie ciasto dla smakoszy bitej śmietany i galaretki. Biszkopt łączy się z masą bydyniową, a w masie śmietanowej czekają na nas ukryte delicje. Zachwycające połączenie, które kusi.  Do tego ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później już tylko zachwyca.



Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyzki oleju
- 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki
- 1 budyń waniliowy
- 4 zielone galaretki ( mogą być inne to od Was zależy jaki kolor będzie miało ciasto)
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 opakowania delicji
- 700 ml smietany 36%
- 10 łyżek cukru pudru

Wykonanie:
Z jajek, mąki, proszku, oleju i 2/3 szklanki cukru zrobić biszkopt. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Budyń ugotować na mleku z resztą cukru, wsypać 1 galaretkę i wylać na biszkopt. Schłodzić. Na masie poukładać delicje. 400g. śmietany ubić z 6 łyżkami cukru pudru i galaretką rozpuszczoną w 160 ml wody. Wyłożyć na ciastka. Zalać resztą galaretek. Ozdobić 300 g śmietany ubitej z resztą cukru pudru.

Smacznego!!!

Komentarze