Katarzynka - ciasto z pierniczkami

Katarzynka to bardzo smaczne ciasto i wszyscy je uwielbiają. Połączenie powideł, pierniczków i kremu do karpatki zachwyca smakiem. Słodki smak miesza się z lekko kwaskowym posmakiem powideł, co w połączeniu jest przepyszne. Nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale i na każdą innę okazję. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą, a pierniczki zmiękną, pysznie smakuje i szybko znika.


Składniki :
- ok. 18 pierników mogą być z lukrem lub z polewą
- powidła do posmarowania biszkoptu
- 5 jajek
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie kremu karpatka
- 500 ml mleka
- 250 g masła

Wykonanie.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na koniec do ciasta przesiać obie mąki. Całość ostrożnie wymieszać, masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół. Na spód wyłożyć powidła, a na nie pierniki.

Z opakowania kremu karpatka, 500 ml mleka oraz masła zrobić nadzienie. Krem wyłożyć na pierniki, przykryć drugim płatem ciasta. Górę można posmarować kremem, powidłami lub polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!

Komentarze