Bruschetta z jajkiem jak pierzynka

Bruschetta słynna, włoska przekąska. Świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Szybka i łatwa do przygotowania. W połączeniu z jajkiem zapiekanym smakuje wyśmienicie.


Nasza bruschetta powstała z bagietki posmarowanej oliwą i czosnkiem. Na górę daliśmy pokrojone pomidory z przyprawami i oliwą.

Składniki :

- pieczywo
- oliwa, czosnek, przyprawy
- pomidory

Pieczywo kroimy i zapiekamy ok. 10 min, aż się zarumieni.

Jajko zapiekane

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka nie mogą się rozlać. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Nakładamy łyżką na blaszkę, robiąc delikatne wgłębienie. Pieczemy ok. 5 min w 150 stopniach. Nakładamy żółtko na środek jajka, tak by się nie rozłało. I pieczemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy i gotowe.
Ciekawy smak i struktura jajka, polecam.

Komentarze